Chana masala sau tocana de naut in stil indian

Chana masala sau tocana de naut in stil indian

Chana masala sau tocana de naut in stil indian

Reteta asta e una dintre preferatele familiei si mi se pare ca e perfecta pentru zilele mohorate, ploioase si reci. Asa ca o fac foarte des in perioada de toamna si iarna.

Puteti folosi naut din conserva, dar mie imi place sa folosesc naut uscat. Reteta e tare simpla si va rog sa nu va lasati speriati de condimentele din ea, acestea ii ofera savoare si autenticitate.

Puteti adapta totusi cantitatea de condimente dupa gustul vostru, dar nu adaugati morcovi, ardei, sau alte legume, pentru ca atunci nu veti mai avea chana masala, ci o tocana de legume cu naut si ceva condimente.

Ingrediente si mod de preparare pentru chana masala sau tocana de naut in stil indian:

  • 300 gr de naut uscat sau 600 gr de naut fiert
  • 2 frunze de dafin
  • 1 bucata de scortisoara
  • 5 pastai de carmamom verde
  • 1 pastaie de cardamom negru
  • 1 lingurita de fenicul
  • 3 cuisoare
  • 2 linguri de pasta de ghimbir si usturoi
  • 4 cepe
  • 1 lingurita de coriandru
  • 1 lingurita de chili
  • 1/2 lingurita de turmeric
  • 1 lingura de garam masala
  • 300 gr de rosii proaspete
  • Sare dupa gust
  • Kasuri Methi

Am lasat nautul la hidratat cam 16 ore, dupa care l-am clatit si l-am fiert in multicooker la functia de presiune pentru 3 minute. Intr-o oala normala ar dura 2-3 ore, in functie de naut.

Am incins doua linguri de ulei si am adaugat condimentele solide, adica: frunzele de dafin, scortisoara, cardamomul verde si negru, feniculul, cuisoarele. Condimenele au nevoie de vreo 30 de secunde sa isi elibereze aromele, apoi am adaugat pasta de usturoi si ghimbir(cantitati egale de usturoi si ghimbir blendate).

Pasta de usturoi si ghimbir am lasat-o aproximativ un minut, timp in care am amestecat in oala, apoi am adaugat ceapa tocata fin sau blendata si putina sare. Ceapa trebuie sa fie bine gatita si sa nu mai ramana miros de ceapa cruda, deci am gatit-o vreo 15 minute pe temperatura medie, amestecand din cand in cand si adaugand cate putina apa la nevoie.

Cand ceapa a fost gatita am adaugat condimentele pudra, adica coriandru, turmeric, chili, garam masala. Le-am amestecat bine si apoi am pus rosiile blendate. Am lasat sosul sa fiarba vreo 10-15 minute, apoi am adaugat nautul si un pahar si jumatate de apa. Apa puteti pune mai multa sau mai putina, in functie de consistenta pe care doriti sa o aiba sosul.

Dupa ce am adaugat nautul am mai lasat totul la fiert timp de 15-20 de minute.

Pentru ca aveam jumatate de conserva de lapte de cocos ramas, l-am adaugat, dar acesta nu face parte din reteta.

La final am potrivit sarea si am adaugat frunze uscate de kasuri methi.

Chana masala sau tocana de naut in stil indian

Am servit totul cu ceapa rosie stropita cu sare si zeama de lamaie si niste painici naan.

Reteta lipiilor naan o gasiti aici:

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.



error: Content is protected !!