17 feb. Ciocolata de casa sau batonul copilariei
Ciocolata de casa sau batonul copilariei
Care a fost pentru voi desertul copilariei? Poate ca va este greu sa alegeti doar unul, pentru ca asa simt si eu. Toate placintele, negresele, gogosile, cozonacii, pregatite de mama si bunica au fost delicioase. Insa printre toate acestea se numara si ciocolata de casa. Acel baton cu gust de lapte praf, nici prea dens si nici prea moale. Asa bun, ca se lipea de cerul gurii si nu ma mai saturam de gustul lui.
Mama pregatea ciocolata de casa si simpla, dar si cu nuci, alune, merisoare. Preferata mea este cea simpla, asa ca astazi am retrait o parte din copilarie.
Pentru o ciocolata delicioasa este nevoie de un lapte praf de calitate. Nu folositi formula de bebelusi. Eu am folosit lapte praf integral. Si celelalte ingrediente trebuie selectate cu grija. Este nevoie de o cacao pura, amaruie, unt gras si esente bune(daca doriti sa folositi).
Daca doriti sa faceti varianta de ciocolata alba, nu adaugati cacao.
Ingrediente si mod de preparare pentru ciocolata de casa sau batonul copilariei:
- 500 gr de lapte praf
- 50 gr de cacao
- 250-350 gr de zahar, in functie de cat de dulce va place. Eu am folosit 270 gr.
- 200 ml de apa
- 200 gr de unt
- Optional: esenta de rom, vanilie
- Optional: nuci, alune, fistic, merisoare, etc
Modul de preparare este foarte simplu.
Intr-un bol mare am cernut laptele praf si cacaoa. Le-am amestecat.
Am pus zaharul si apa intr-o cratita la fiert. Multa lume crede ca siropul nu are de a face cu consistenta ciocolatei, insa acesta este de fapt secretul reusitei. Cu cat siropul este mai legat, cu atat ciocolata va fi mai densa. Si dupa cum observati, eu nu am folosit atat de mult zahar. Mie imi place ca ciocolata sa aiba o consistenta putin mai umeda, sa nu fie foarte uscata, ci sa se lipeasca putin de dinti cand o musc.
Din momentul in care incepe sa fiarba, las siropul pe foc 7-8 minute, dar il puteti lasa chiar si 10.
Dupa ce am inchis flacara si am pus untul in siropul fierbinte. Am asteptat sa se topeasca si am mai permis siropului sa se raceasca timp de 2 minute. Nu las siropul mult la racit, pentru ca se intareste si nu se mai poate lucra usor cu el. Adaugati si aroma de rom sau vanilie daca doriti.
Am turnat siropul amestecat cu untul peste laptele praf si cacao. Am mixat bine compozitia si cat inca era calduta am turnat-o intr-o forma de 25×25 de cm. Daca doriti sa folositi alune, nuci, fistic, etc, amestecati-le in compozitie.
Eu am asezat compozitia intre doua foi de napolitana. Am permis ciocolatei sa se raceasca pana a doua zi. Bineinteles ca am ciugulit cate putin intre timp.
Urmele albe pe care le vedeti sunt de lasate de foile de napolitana, in momentul taierii.
Simplu de tot, nu?
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol. Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!