28 aug. Ciorba de linte verde sau maro
Ciorba de linte verde sau maro
Pentru ca lintea este una dintre leguminoasele preferate ale familiei, o pregatim sub tot felul de forme: supe crema, ciorbe, mancare in stil indian, linte cu orez, pateuri, paste, salate si multe altele. Pe langa faptul ca lintea este o sursa importanta de antioxidanti, fibre si minerale, aceasta are si un gust foarte bun.
Pe piata se gasesc mai multe tipuri de linte si fiecare tip este diferit. Totusi, indiferent de tipul de linte ales, este important ca aceasta sa fie hidratata pentru a-i creste valoarea nutritionala. Lintea nu se hidrateaza doar pentru a fiebe mai repede, ci si pentru a ajuta la reducerea cantitatilor de antinutrienti pe care le contine(antinutrientii inhiba absorbtia si metabolizarea nutrientilor din alimente). Hidratarea reduce si flatulenta. Lintea se hidrateaza in raport de 1:3 linte, apa. Dupa hidratare lintea fierbe in aproximativ 30 de minute.
Ingrediente si mod de preparare pentru ciorba de linte verde sau maro:
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- 150 gr de telina
- 1 ardei rosu
- 1 ardei verde
- 3 rosii tocate sau o cana de suc de rosii
- 300 gr de linte spalata si hidratata
- 3 cartofi
- 1 frunza de dafin
- Putin cimbru uscat
- 1 legatura de patrunjel
- Sare si piper dupa gust
- Optional: 1 lingura de boia dulce
Am curatat legumele si le-am tocat. Intr-o cratita incapatoare am pus doua linguri de ulei si am adaugat ceapa, morcovii, pastarnacul, telina, ardeii, foaia de dafin, cimbrul si putina sare. Cat acestea s-au inmuiat, am curatat rosiile de pielita si le-am tocat marunt. Le-am adaugat si pe ele in cratita impreuna cu putina apa si le-am lasat sa se gateasca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand.
Am adaugat apoi lintea si cartofii cuburi, apa si am lasat ciorba sa fiarba 30 de minute. La final am potrivit sarea si piperul, am stins focul si am adaugat patrunjelul tocat.
Ciorba este delicioasa si merge de minune pe o vreme mai mohorata!
Sa aveti pofta!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Retete de post, vegan