16 feb. Gnocchi cu legume si sos de rosii
Gnocchi cu legume si sos de rosii
Gnocchi sunt niste paste sau galuste care se fac de obicei din cartofi. Aceasta este o reteta economica, simpla, dar de impact. Aceste paste sau galuste pot fi fierte imediat, sau pot fi lasate o ora – doua la uscat si apoi puse in pungi in congelator, pentru zilele cand nu aveti timp sau chef de gatit. Pur si simplu scoateti gnocchi din congelator si ii puneti la fiert in apa care deja clocoteste. De obicei eu fac o cantitate mai mare de gnocchi si imi fac provizii pentru momentele cand sunt neinspirata, obosita sau pur si simplu mi se face pofta.
Gnocchi pot fi serviti alaturi de diferite sosuri si combinatii de legume. Astazi, eu va prezint gnocchi cu legume si sos de rosii!
Ingrediente si mod de preparare pentru gnocchi cu legume si sos de rosii
Ingrediente pentru gnocchi:
- 2 kg de cartofi
- 100 gr de gris
- 500-600 gr de faina
- 1 lingura de sare
- Faina pentru modelat gnocchi
- Optional: turmeric pentru o culoare mai galbena
- Optional: puteti adauga in aluat cimbru, busuioc, oregano pentru savoare
Mod de preparare pentru gnocchi cu legume si sos de rosii:
Am inceput cu cartofii pe care i-am spalat si i-am pus la fiert in coaja, cu o lingura de sare. Cand au fost bine fierti am inchis focul, am scurs cartofii si i-am lasat sa se raceasca. Este bine sa fierbeti cartofii in coaja, astfel ei nu vor absorbi o cantitate mare de apa in timpul fierberii. Cand cartofii au fost calduti si am putut lucra cu ei, i-am curatat de coaja, i-am pisat bine asa incat sa nu ramana cocoloase si i-am amestecat cu faina si grisul. Prima data am amestecat grisul, apoi faina. Mai intai 400 de grame, apoi am mai adaugat pana am obtinut un aluat nu foarte lipicios, cu care am putut lucra usor. In total am adaugat 500 de grame de faina.
Cu cat cartofii sunt mai uscati, cu atat cantitatea de faina pe care o vor cere va fi mai mica.
Dupa ce am obtinut un aluat bun, am infainat suprafata de lucru si am impartit aluatul in patru, pentru a fi mai usor de lucrat. Am luat primul sfert de aluat, pe care l-am taiat in jumatate si am format doua „sfori”. Am taiat din ele bucati cam de 1,5 cm dupa cum vedeti in imagine.
Forma de gnocchi:
Forma traditionala de gnocchi este obtinuta cu ajutorul unei tablii de lemn cu striatii. Din pacate, nu am o astfel de tablie, asa ca o sa va arat cum m-am jucat eu cu aluatul si cum am obtinut cateva forme dragute. Bineinteles ca daca aveti o astfel de tablie, munca va fi mai usoara.
In prima imagine am lasat gnocchi exact asa cum au fost taiati. In cea de a doua, le-am dat forma cu ajutorul unei furculite. Forma din imaginea a treia am obtinut-o ruland aluatul intre degete, iar pe cea din imaginea a patra, ruland aluatul intre palme. La final am presarat gnocchi cu faina, acoperind fiecare bucata, astfel incat sa nu se lipeasca intre ei.
Pana am terminat de format gnocchi, am pus o cratita cu apa la fiert, apoi am pus cate o gramajoara de gnocchi in apa clocotind si cand acestia s-au ridicat la suprafata i-am mai lasat un minut si i-am scos cu o paleta cu gauri.
Cand sunt fierti puteti sa ii puneti direct in sos. Eu am incins o lingura de ulei in care am pus si cateva condimente: oregano, cimbru si chili. Am lasat si gnocchi acolo pana au prins putina culoare si apoi am turnat sosul de rosii deasupra si i-am servit cu fulgi de drojdie.
Aceasta este varianta simpla, dar la fel de usor puteti sa pregatiti si cateva legume care sa acompanieze acesti gnocchi cu sos de rosii.
Reteta sosului de rosii o gasiti aici:
Legumele folosite:
- 1 zuchinni
- 200 gr de sparanghel verde
- 150 gr de mazare
- 1/2 de praz
- O bucata de telina (aproximativ 100 gr)
- Sare si piper dupa gust
Toate aceste legume le-am inabusit intr-o lingura de ulei si jumatate de cana cu apa pana au fost moi.
Am servit gnocchi rumeniti in tigaie cu putin oregano, cu cateva linguri de sos deasupra si legume din abundenta. Nu a fost nevoie de nimic altceva!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta de post, vegan