gratin de cartofi si brocoli

Gratin de cartofi si brocoli

Gratin de cartofi si brocoli

Imi place foarte mult brocoli si am probat multe retete cu el. Astazi am m-am straduit sa recreez o reteta pe care am incercat-o intr-un restaurant si care mi-a placut enorm. O reteta cremoasa de gratin de cartofi si brocoli, care pe cat este de gustoasa, pe atat este de simpla.

Am facut acest gratin intr-un vas jena, iar pentru ca mi-au mai ramas cateva felii de cartof si brocoli am facut si 4 monoportii, in forma de briose. Noi am servit acest gratin cu o salata mare si va pot spune ca in zilele calduroase, ca cea de astazi, pranzul acesta este minunat. Poze prea multe nu am apucat sa fac pentru ca vasul s-a golit imediat. Totusi am avut grija sa pastrez monoportiile pentru o scurta „sedinta foto”. Cu greu le-am salvat si pe acestea, pentru ca deja erau cautate de nepoata mea, care ma intreba mereu cand le poate manca.

Ingrediente si mod de preparare pentru gratin de cartofi si brocoli:

  • 1 kg de cartofi
  • 500 gr de brocoli
  • 700 ml de sos bechamel – reteta sosului o gasiti cu un click AICI
  • 200 gr de branza cheddar sau gouda
  • Sare si piper dupa gust

Am facut mai intai sosul bechamel, apoi am pus cartofii la fiert cu tot cu coaja. Am spalat brocoli si l-am desfacut in buchetele. Am pus apa la fiert intr-o oala, iar cand a inceput sa clocoteasca am pus o lingurita de sare si buchetelele de brocoli. Nu le-am lasat sa fiarba mai mult de trei minute. Le-am scos si le-am pus intr-un bol cu apa rece si gheata. Acest proces ajuta la stoparea gatirii si la pastrarea culorii vii.  Am scurs brocoli, am curatat cartofii si i-am feliat subtire.

Asamblare gratin de cartofi si brocoli:

Intr-un vas de sticla am asezat un strat de cartofi feliati, i-am sarat putin, apoi am adaugat cateva linguri bune de sos bechamel si branza cheddar. Am asezat un rand de brocoli, din nou sos bechamel, branza, un alt strat de cartofi, sare si tot asa pana am terminat toate ingredientele. Ultimul strat a fost de bechamel, urmat de branza ramasa.  Am copt gratinul 30 de minute la 180 de grade, iar in ultimile 5 minute am pornit functia grill, pentru a se rumeni frumos.

Dupa cum am spus mai sus, am facut si 4 portii in forma de briose. Am folosit o forma de silicon pentru a putea scoate gratinul mai usor din forma(l-am scos dupa ce s-a racit putin).

Aceste „briose” le puteti lua ca pachet la munca sau le puteti lua la un picnic, le puteti folosi ca aperitiv, sau ca fel principal alaturi de o salata.

Va mai las o data reteta sosului bechamel:

Sos bechamel facut in casa – reteta de bechamel(sos alb)

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!



error: Content is protected !!