23 sept. Lasagna vegana cu dovlecei, vinete si spanac(cu sau fara foi)
Lasagna vegana cu dovlecei, vinete si spanac(cu sau fara foi)
Aceasta este o varianta mai light pentru clasica lasagna. Am scos sosul bechamel cu desavarsire(dar daca doriti il puteti adauga fara probleme), iar foile de lasagna(cele din paste) le-am inlocuit cu felii subtiri de dovlecel, deci este si fara gluten. Nu e deloc o lasagna traditionala, ci mai mult o reinterpretare vegana, fara gluten si foarte economica.
Ingrediente si mod de preparare pentru lasagna vegana cu dovlecei, vinete si spanac(cu sau fara foi):
- 1 pachet de foi de lasagna sau 3 dovlecei
- 1 praz
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- 1 morcov
- 1/4 dintro telina mica
- 2 tije de apio
- 2 vinete micute (aproximativ 500 de gr)
- 1 dovlecel
- 500 gr de rosii proaspete
- 500 gr de sos de rosii sau pasta de rosii
- 300 gr de spanac
- Condimente: 1 lingurita de oregano, 3 linguri de fulgi de drojdie, sare si piper dupa gust
- Optional: branza (eu am folosit o branza vegana de la violife)
Eu nu a folosit foi de lasagna, ci am spalat trei dovlecei, le-am taiat capetele si cu ajutorul unei razatoare i-am feliat pe lungime. Am presarat sare deasupra lor pentru a ei sa lase excesul de apa si m-am apucat de sos.
Am pregatit legumele si le-am maruntit. Intr-o cratita am adaugat doua linguri de ulei si am pus prazul, ceapa, usturoiul si putina sare. Cand acestea au devenit sticloase am adaugat morcovul, telina, tijele de apoi si putina apa. Cand si acestea s-au inmuiat, am adaugat vinetele si dovlecelul. Le-am amestecat cu restul legumelor din oala, apoi am adaugat rosiile, oregano uscat.
Am lasat rosiile sa se gateasca putin dupa care am turnat sosul de rosii si un pahar cu apa. Am dat focul la mic, am pus capacul si am lasat legumele sa fiarba cam 40 de minute, amestecand din cand in cand.
Intre timp am pus apa la fiert si cand a inceput sa clocoteasca am adaugat spanacul si l-am lasat acolo un minut. L-am strecurat si l-am clatit cu apa rece, apoi l-am stors bine.
Cu ajutorul servetelelor de bucatarie am indepartat excesul de apa pe care dovleceii l-au lasat, apoi am potrivit sosul de legume de sare si piper si am inchis focul.
M-am apucat de asamblat lasagna si am pus pe fundul vasului un polonic generos de sos, apoi am asezat felii de dovlecel. Am pus din nou sos de legume, fulgi de drojdie, cateva frunze de spanac si un nou rand de felii de dovlecel. Am procedat asa pana am terminat ingredientele, ultimul strat fiind de sos. Daca doriti sa folositi branza, adaugati-o deasupra.
Am introdus tava cu lasagna in cuptor pentru 35-40 de minute si nu am taiat-o pana nu s-a racit complet.
Daca doriti sa folositi sos de rosii in loc de pasta de rosii, acesta este reteta dupa care eu il pregatesc:
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta vegana, de post