Paella cu legume - vegana

Paella cu legume – vegana

Paella cu legume – vegana

Cea mai buna paella am mancat-o in Spania, bineinteles. Asa cum toate tarile lumii au versiunea lor de „pilaf”, asa are si Spania renumita si delicioasa paella. Sora mea face o paella de iti lingi degetele si mai ceri macar inca o portie. Ce-i drept, acolo gasesti ingredientele necesare pentru o paella reusita oricand si oriunde. Gasesti orez special, gasesti legumele cele mai potrivite, gasesti si tigaia aia speciala, dar si noi ne descurcam cu ce gasim.

Fac de pe acum un disclaimer! Nu am avut si nici nu voi avea pretentia ca ce am facut eu e o paella traditionala si ca la mama ei acasa. Am incercat sa reproduc un fel de mancare indragit atat de mine, cat si de sotul meu cu ce am avut la indemana. Si a iesit si bun, de aceea impartasesc si cu voi.

Ingrediente si mod de preparare pentru paella cu legume – vegana:

  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • 300 gr de tofu simplu – optional
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei rosu
  • 200 gr de fasole verde sau mazare
  • 200 gr de fasole cu boaba mare
  • 250 gr de anghinare
  • 1 rosie mare
  • 500 gr de orez cu bob rotund
  • 1,5 litri de supa de legume sau apa
  • 1 crenguta de rozmarin
  • Sofran – optional
  • Sare dupa gust

Eu nu am avut tava speciala pentru paella, dar am facut intr-o tigaie normala si a iesit bine. Pentru cantitatile de mai sus este necesara o tigaie mare, intinsa, pentru ca o parte cat mai mare de orez sa atinga fundul tigaii.

Am inceput prin a incinge tigaia. Am turnat uleiul in ea si am prajit tofu pe care l-am taiat cuburi. Cand tofu a fost rumen, l-am scos din tigaie si l-am pus pe hartie absorbanta. Daca vreti ca toful sa aiba o aroma mai faina, il puteti condimenta cu putin oregano, cimbru, boia dulce, sos de soia. Il marinati vreo 30 de minute inainte de a fi prajit.

In acelasi ulei am adaugat usturoiul dat pe razatoare si ardeii curatati de seminte si tocati marunt. Dupa vreo doua minute am pus fasolea verde, boabele de fasole si anghinarea. Am presarat putina sare si am rumenit legumele usor. Am adaugat din nou tofu in tigaie. Rosia am dat-o pe razatoare si am pus-o peste legume. Am lasat-o si pe ea sa se gateasca 2-3 minute, apoi am adaugat orezul, am invartit putin in tigaie si am turnat supa de legume fierbinte, sare dupa gust si creanga de rozmarin. Daca vreti sa folositi sofran, acum e momentul sa il adaugati. Eu nu am avut la indemana.

Din momentul asta nu am mai umblat cu lingura in tigaie. Am dat focul la mediu si am lasat paella sa fiarba in voie vreo 40-45 de minute. La final am ornat cu patrunjel proaspat tocat.

Se serveste cu o felie de lamaie. A fost o paella super delicioasa.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!