Plov sau pilaf de orez cu legume

Plov sau pilaf de orez cu legume

Plov sau pilaf de orez cu legume

Fiecare zona a lumii are o reteta de orez cu legume si/sau carne pe care o gatesc cu tehnici diferite, in care adauga condimente diferite si pe care o numesc diferit. In Spania e paella, in Italia e rissoto, in India e biryani, in Romania e pilaf si tot asa.

Eu m-am inspirat dintr-o reteta uzbekistana, pe care ei o numesc plov. Plovul uzbekistan implica miel prajit in mult ulei, ceapa, morcov si usturoi. Traditional acestea se gatesc incet, intr-un vas de fonta, iar rezultatul este delicios.

Dupa cum v-am spus, reteta mea nu este traditionala, ci doar de inspiratie uzbekistana. Eu nu am folosit mult ulei, am inlocuit carnea cu alta proteina si in loc de tipul lor specific de orez, am folosit basmati. Nici la condimente nu am pastrat traditia, dar rezultatul a fost mai mult decat incantator. A iesit o mancare grozava, care s-a terminat mai repede decat s fost planuit.

Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba.

Ingrediente pentru plov sau pilaf de orez cu legume:

  • 200 gr de proteina vegetala
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 2 caciulii intregi de usturoi – daca se poate mai tanar
  • 1 frunza de dafin
  • Boia de ardei dulce/iute in functie de preferinta
  • 300 gr de orez basmati
  • 600 ml de supa de legume sau apa fierbinte
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare pentru plov sau pilaf de orez cu legume:

Sa vorbim mai intai despre proteina vegetala. Aici puteti folosi tofu, soia texturata, naut sau ce altceva va place. Eu am folosit Quorn.

Am incins o oala si am adaugat doua sau trei linguri de ulei in care am rumenit usor proteina. Am adaugat apoi ceapa taiata julien si putina sare. Cand ceapa s-a inmuiat, adica dupa vreo 6 minute, am adaugat frunza de dafin si morcovul taiat bastonase. Dupa alte 5-6 minute am adaugat boiaua de ardei(eu am folosit dulce), cele doua caiulii de usturoi intregi (curatate de foile de deasupra astfel incat sa se vada boabele de ustuoi) si o cana de supa de legume. Am pus capacul si am lasat sa fiarba 10 minute.

Dupa acest timp am scos usturoiul, am adaugat restul de supa si orezul bine spalat. Am adaugat orezul cu grija, astfel incat sa nu deranjez stratul de legume. Nu am mai amestecat deloc. Deasupra am pus din nou caciuliile de usturoi, am condimentat cu sare si piper si am lasat sa fiarba sub capac, la foc mic, aproximativ 15 minute. Dupa ce am stins focul, am mai lasat capacul deasupra pentru inca vreo 15 minute.

Asta a fost tot. Minunatia de plov e gata. Am servit-o cu salata. Sa aveti pofta!

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.