27 dec. Prajitura Albinita cu foi de miere
Prajitura Albinita cu foi de miere
Prajitura Albinita are foi fragede si dulci cu miere, crema din lapte si gris si un strat de dulceata. Este o prajitura usor de pregatit si tare delicioasa. Un avantaj este ca foile se pot coace chiar si cu o saptamana inainte, iar cu doua zile inainte de servire se poate asambla.
Pentru multi dintre noi acesta prajitura este o amintire clara a copilariei si de aceea o iubim mai mult.
Ingrediente si mod de preparare pentru prajitura Albinita cu foi de miere:
Din cantitatile de mai jos se obtin 4 foi de dimensiunile tavii de la cuptor.
Pentru foi:
- 150 gr de unt
- 200 gr de miere
- 100 gr de zahar
- 100 ml de lapte
- Vanilie
- Coaja unei portocale/lamai
- 2 oua intregi
- 700-750 gr de faina
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
Pentru crema de gris si lapte:
- 800 ml de lapte
- 1 praf de sare
- 100 gr de zahar sau miere
- Vanilie
- 150 gr de gris
- 150-200 gr de unt moale
In plus:
- 5-600 gr de dulceata (eu am folosit de afine)
- Zahar pudra pentru decor
Preparare foi:
Intr-o craticioara cu peretii grosi am pus la topit untul, zaharul si mierea, impreuna cu laptele. Am tinut vasul pe foc pana zaharul s-a dizolvat complet, apoi am lasat amestecul sa se raceasca. Am adaugat vanilia, coaja de portocala si ouale. Am mixat cu un tel, apoi am adaugat faina, bicarbonatul de sodiu si sarea. Am framantat aluatul putin, cat ingredientele sa fie omogenizate. Am impartit aluatul in 4 bucati egale. Am pastrat una dintre bucati, iar pe restul le-am invelit in folie alimentara pentru a nu se usca.
Am infainat usor planseta de lucru si am intins subtire fiecare bucata de aluat. Am copt foile cam 10-12 minute, pana acestea au devenit usor aurii pe margini.
Preparare crema:
Intr-o cratita incapatoare am pus la fiert laptele impreuna cu praful de sare, zaharul si vanilia. Cand a inceput sa clocoteasca am dat focul la mic si am turnat grisul in ploaie. Am amestecat bine pentru a nu se forma cocoloase si am continuat sa amestec in aceasta crema vreo 5 minute, pana am stins focul. Am lasat grisul la racit, apoi l-am mixat adaugand cate putin din untul la temperatura camerei.
Asamblare:
Am ales o foaie mai frumoasa pe care am pastrat-o pentru a o aseza deasupra. Am impartit crema in doua parti egale.
Am asezat o foaie, am uns-o cu crema de gris, a asezat deasupra cea de a doua foaie pe care am uns-o generos cu dulceata, apoi am asezat a treia foaie pe care am uns-o cu restul de crema de gris. Am pus ultima foaie si am infoliat prajitura. Am pus prajitura la rece, iar desupra ei am asezat o tava mai grea pentru a fi presata bine.
A doua sau a treia zi se poate taia prajitura si pudra cu zahar.
Intre timp foile s-au fragezit datorita cremei si a dulcetei, iar aroma prajiturii este perfecta. Nu este prea dulce, ci este exact asa cum trebuie.
O prajitura ieftina, usor de pregatit, dar foarte gustoasa.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!