Tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate

Tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate

Tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate. Un tort vegan/de post dulce acrisor, numai bun de savurat.

Acest tort a luat nastere in urma unui experiment. Initial am avut intentia de a pregati tortul vegan Padurea Neagra, reteta AICI, dar cu cateva sugestii primite din partea unui client am ajuns la aceasta varianta.

Cererea a fost ca in tort sa adaug nuci si inca cateva fructe. Asa ca am decis sa incerc si un alt blat – cu ciocolata si aquafaba. Am imbogatit crema de cocos cu nuci caramelizate, iar pe langa visine am adaugat cateva fructe de padure. Noua nea-a placut mult de tot rezultatul.

Ingrediente si mod de preparare pentru tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate:

Din cantitatile date am copt 3 blaturi de 24 cm.

Pentru blaturi:

  • 250 ml de lapte vegetal (eu am folosit de migdale)
  • 2 linguri cu zeama de lamaie
  • 115 ml de aquafaba (lichidul ramas in urma fierberii nautului)
  • 70 ml de ulei (eu am folosit de cocos)
  • Extract de vanilie
  • 250 gr de faina
  • 50 gr de cacao/carob
  • 200 gr de zahar brun
  • 1 praf de sare
  • 15 gr de chia macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat
  • 100 gr de ciocolata neagra fara lapte

Pentru frisca de cocos:

  • 2 conserve de lapte de cocos gras. Trebuie sa obtineti 500 gr de crema de cocos.
  • 2 linguri de sirop de artar
  • Reteta de frisca o gasiti AICI.

Pentru nucile caramelizate:

  • 100 gr de zahar
  • 100 gr de miez de nuca

Pentru sosul de fructe:

  • 150 gr de zmeura
  • 150 gr de afine
  • 150 gr de visine
  • 150 ml de suc de visine/zmeura/apa
  • 70 gr de zahar brun
  • 2 linguri de faina de tapioca/amidon

Pentru decor:

  • 200 gr de frisca de cocos – 1 conserva de lapte de cocos gras
  • Nuci caramelizate (70 gr de zahar + 70 gr miez de nuca)
  • 100 gr de ciocolata neagra
  • Fructe proaspete – aproximativ 350-400 gr

Cum am facut blaturile:

Pentru blaturi nu e munca multa. Am turnat laptele intr-o cana si am stors zeama de lamaie deasupra. Datorita aciditatii, laptele s-a ingrosat si a devenit ca un fel de iaurt.

Tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate

Am pus aquafaba intr-un bol si am mixat-o cu doua linguri de zahar (din cele 200 de gr) pana a devenit ca spuma de albusuri. Am turnat deasupra laptele cu zeama de lamaie, uleiul, vanilia si am mixat bine.

Intr-un bol separat am amestecat ingredientele uscate: faina, cacaoa, zaharul, sarea, semintele de chia macinate, praful de copt si bicarbonatul.

Am turnat ingredientele umede peste cele uscate si le-am omogenizat. Ciocolata am topit-o la baie de aburi, apoi am incorporat-o in compozitie.

Am copt 3 blaturi separate. Nu recomand sa coaceti un blat intreg, pentru ca s-ar putea sa vi se faramiteze la taiere.

Am pus hartie de copt la baza tavii, apoi am impartit compozitia in 3 parti egale si am copt blaturile pe rand.

Cum am facut nucile caramelizate si crema:

Intr-o cratita cu fundul gros am pus zaharul. Cand acesta a fost complet topit si a capatat o culoare maronie, am adaugat miezul de nuca si l-am acoperit cu zaharul caramelizat. Am turnat imediat amestecul fierbinte pe o hartie de copt si am asteptat sa se raceasca de tot.

Cand miezul de nuca s-a racit complet, l-am maruntit cu ajutorul unui chopper.

Am amestecat nuca macinata cu frisca de cocos. Pentru crema am pastrat bucati putin mai mari, iar pentru decor am maruntit miezul de nuca fin.

Pentru frisca de cocos, am explicat toti pasii AICI.

Am pastrat crema obtinuta in frigider pana la asamblarea tortului.

Cum am facut sosul de fructe:

Am amestecat fructele (am folosit congelate) cu sucul de visine, zaharul si faina de tapioca. Am pus amestecul pe foc si am asteptat ca acesta sa incepa sa clocoteasca si sa se ingroase. Am amestecat mereu in el, pentru a nu se prinde de peretii cratiei.

Am asteptat ca sosul de fructe sa se raceasca de tot, apoi m-am apucat de asamblat tortul.

Tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate

Cum am asamblat si decorat tortul:

Am pregatit blaturile. Acestea trebuie sa fie complet racite. Eu le-am tinut putin in frigider.

Am impartit crema de cocos si nuci caramelizate in doua parti egale. La fel am procedat si cu sosul de fructe.

Pe un platou sau carton am asezat primul blat. Daca doriti, puteti insiropa blaturile. Mie nu mi s-a parut necesar.  Deasupra am asezat un strat de crema de cocos si nuci caramelizate, apoi un strat de sos de fructe. Am asezat deasupra cel de al doilea blat si am procedat la fel. Am pus ultimul blat si am invelit tortul cu un strat subtire de frisca de cocos.

Am imbracat marginile tortului cu nucile caramelizate si apoi maruntite fin. Am topit ciocolata pe baie de aburi si am turnat-o pe marginile tortului, apoi am aranjat cateva fructe proaspete deasupra.

Fiind un tort aniversar, am scris si un „la multi ani” deasupra.

Tort vegan cu blat de ciocolata, fructe si nuci caramelizate

 

Asa-i ca nu e greu? Sper sa incercati si voi tortul si sa imi spuneti cum vi s-a parut. Pana atunci, eu va las o felie aici.

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!