Turta dulce pufoasa si glazurata ca in copilarie

Turta dulce pufoasa si glazurata ca in copilarie

Turta dulce pufoasa si glazurata ca in copilarie

Imi amintesc de turta dulce pe care o mancam in copilarie. Era pufoasa, aromata si prevestea sarbatorile de iarna.

Ingrediente si mod de preparare pentru turta dulce pufoasa si glazurata ca in copilarie:

Din aceste cantitati am obtinut 25 de bucati de turta dulce.

  • 150 gr de zahar alb(eu am pus doar 100 pentru ca nu imi place foarte dulce, mai ales ca turta este glazurata cu zahar )
  • 100 gr de zahar brun
  • 130 ml de apa clocotita
  • 1 lingura generoasa de condiment pentru turta dulce (Gasiti reteta mea AICI)
  • 500 gr de faina
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita de bicarbonat + 1 lg zeama de lamaie
  • 1/2 lingurita de praf de copt
  • 50 gr de unt topit si racit
  • 1 ou la temperatura camerei

Pentru glazura:

  • 100 gr de zahar pudra
  • 3 lingurite de lapte

Am topit untul si l-am lasat la racit. Am divizat faina in doua boluri separate. Intr-unul am pus 150 de gr, iar in cel de al doilea restul de 350 de gr pe care l-am amestecat cu sarea, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si praful de copt.

Intr-o craticioara cu fundul gros am pus la topit 50 gr de zahar alb. Nu am amestecat deloc, ci am asteptat sa se topeasca si sa devina maroniu. Am luat cratita de pe foc si am adaugat cu grija 130 ml de apa clocotita. Am adaugat restul de zahar alb si brun si am adus cratita inapoi pe aragaz, la foc mic, unde am amestecat pana tot zaharul a fost complet dizolvat.

Am adaugat condimentul pentru turta dulce.(Il puteti cumpara gata facut, sau il puteti pregati acasa. In curand voi lasa reteta pe care o folosesc eu si de care sunt foarte multumita.) Am adaugat si prima transa de 150 gr de faina si am omogenizat pana am obtinut o masa fara cocoloase. Datorita fainii compozitia s-a mai racit, asa ca am adaugat untul si oul, apoi am mixat din nou.

Faina ramasa am adaugat-o cate putin, amestecand dupa fiecare adaugare. Am framantat aluatul vreo 2 minute, dupa care am inceput sa formez bilute de aproximativ 35-40 de grame. Am asezat bilutele pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.

Turta dulce pufoasa si glazurata ca in copilarie

Am copt turta dulce aproximativ 15-18 minute la 200 de grade Celsius, apoi am scos-o pe un gratar pentru a se raci complet.

Pana turta s-a racit am amestecat zaharul pudra cu laptele pentru a obtine glazura. Aceasta se face de obicei cu albus de ou, dar pentru ca eu nu consum albus crud, am ales sa fac o glazura simpla, doar din zarar si lapte. Adaugati laptele progresiv, cate o lingurita o data. In felul acesta controlati textura glazurii.

Am lasat glazura sa se usuce, apoi am depozitat turta dulce in cutii metalice sau in borcane inchise ermetic. Turta dulce e frageda si aromata, iar fiecare imbucatura ma transporta in amintirile copilariei.

Reteta dupa care pregatesc mixul de condimente o mai las o data aici:

Amestec de condimente pentru turta dulce

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!