15 iul. Cous cous/cuscus cu legume in stil marocan
Cous cous/cuscus cu legume in stil marocan
Am pregatit de curand o reteta foarte delicioasa de cous cous cu legume, inspirata din stilul marocan. Bineinteles ca la ei pregatirea cous cous-ului este un proces laborios, gospodinele pregatind cous cous proaspat, iar ce gasim noi in supermarket nu prea se apropie de adevar. Cu toate acestea, eu continui sa ma bucur de acest fel delicios de mancare. Imi place mult amestecul de legume folosit, iar condimentele accentueaza aroma preparatului.
La final veti obtine un sos minunat, iar legumele vor fi atat de fragede, incat se vor topi ca untul.
Ingrediente pentru cous cous/cuscus cu legume in stil marocan:
- 300 gr de cous cous
- 2 cepe mari
- 3-4 catei de usturoi
- 2 rosii mari
- 2-3 dovlecei/zuchini
- 2 morcovi
- 200 gr de dovleac sau cartof dulce
- 1/4 de varza
- 300 gr de naut fiert
- 1 legatura de patrunjel
- Ulei de masline
Condimente:
Condimentele este bine sa le puneti dupa gust, pentru ca in multe situatii eu prefer sa adaug mai mult sau mai putin dintr-un anumit condiment, sau sa il evit complet. In situatia aceasta eu am evitat chimionul, pentru ca nu imi place gustul sau.
Cantitatile sunt doar ca reper.
- 1 lingura rasa de turmeric
- 1 lingura de boia dulce
- 1/2 lingurita de chimen
- 1/4 lingurita de ghimbir
- 1/4 lingurita de scortisoara sau chiar mai putin
- 1/4 lingurita de piper proaspat macint
- Sare dupa gust
Mod de preparare pentru cous cous/cuscus cu legume in stil marocan:
Am inceput cu sosul de legume. Am spalat bine legumele, am curatat ceapa si usturoiul, am dat jos pielita de pe dovleac si rosii. Ceapa am taiat-o julien, usturoiul l-am pisat fin, patrunjelul l-am tocat marunt, iar restul de legume le-am taiat in bucati aproximativ egale. Puteti sa le taiati cat de fin sau de grosier va doriti.
Intr-o oala am pus 3-4 linguri de ulei de masline, am adaugat ceapa, usturoiul, rosiile si condimentele(doar jumatate din cantitatea de turmeric). Le-am lasat vreo cinci, sase minute pe foc amestecand din cand in cand. Am adaugat apoi dovleacul, morcovii, dovleceii, nautul si patrunjelul. Eu nu am avut varza, asa ca de data aceasta am omis-o. Am turnat doua pahare de apa si am lasat sa fiarba la foc mediu, pana legumele au fost bine fierte, iar lichidul s-a redus si a format un sos.
Puteti folosi cat de multa sau putina apa doriti. Daca vreti legumele mai uscate, folositi mai putina, dar daca vreti mai mult sos, adaugati apa mai multa.
Cum pregatim cous cous-ul
In mod traditional acesta se amesteca cu putin ulei si apa, apoi se gateste la abur.
Eu l-am pregatit in doua feluri: traditional – amestecat cu doua linguri de ulei, doua de apa, restul de turmeric, apoi la abur. Varianta aceasta nu este chiar favorita mea – cous cous-ul este mai uscat.
Varianta a doua – pe care o prefer: pentru 300 gr de cous cous este nevoie de 300 ml de apa.
Cous cous-ul l-am amestecat cu o lingura de ulei. Am infierbantat bine apa, am amestecat-o cu turmericul si am turnat-o peste cous cous. Am acoperit cu un capac, iar dupa 10 minute a fost facut. Cu ajutorul unei furculite l-am afanat usor.
Daca doriti o culoare mai galbena pentru cous-cous pur si simplu adaugati mai mult turmeric.
Cum servim cous cous-ul
Cel mai mult imi place cand este proaspat facut. Am intins cous cous-ul intr-o farfurie larga, iar in mijloc am asezat legumele si cateva linguri de sos. A fost absolut delicios!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta de post, vegan