Cozonac vegan sau de post aromat cu portocala

Cozonac vegan sau de post aromat cu portocala

Cozonac vegan sau de post aromat cu portocala

Cozonacul este unul dintre deserturile traditionale preferate. Si daca tot e aproape iarna, am aromatizat aluatul dupa cum se cere. Cu lamaie, vanilie, multa portocala, merisoare, stafide si chiar putina scortisoara. A iesit o minunatie pufoasa. Umplutura am pastrat-o clasica. Prefer cozonacul umplut cu nuca si cacao sau carob, asa mi-a placut dintotdeauna.

Ingrediente pentru cozonac vegan sau de post aromat cu portocala:

Pentru doi cozonaci:

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg de faina 000
  • 35 gr de drojdie proaspata
  • 200 gr de zahar
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/4 lingurita de turmeric
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • Coaja unei portocale mari bio
  • Coaja unei lamai bio
  • 80 gr de stafide
  • 50 gr de merisoare
  • Vanilie
  • 550 ml de lapte vegetal caldut
  • 120 ml de ulei

Umplutura:

  • 500 gr de nuca macinata
  • 30 gr de cacao sau carob
  • 200 gr de zahar brun
  • 160 ml de suc de portocale proaspat stors sau lapte vegetal
  • Vanilie/rom

Prima data am cernut faina, apoi am amestecat-o cu zaharul, sarea, turmericul, scortisoara, coaja de portocala si lamaie, stafidele si merisoarele.

Intr-o cana incapatoare am dizolvat drojdia cu o lingurita de zahar. Peste ea am adaugat 50 de ml din cei 550 de ml de lapte si am lasat-o 15 minute sa creasca. Am turnat drojdia peste faina, am incorporat vanilia si laptele, iar la final uleiul. Am framantat aluatul cam 10 minute, apoi l-am lasat la dospit o ora.

Cat aluatul a crescut, am amestecat ingredientele si am obtinut crema cu care am umplut cozonacii.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, l-am impartit in 4 bucati egale. Am uns blatul de lucru si mainile cu putin ulei, am intins fiecare bucata si am uns-o cu crema de nuca. Am rulat strans, apoi am impletit cate doua rulouri.

Am adaugat deasupra cativa fulgi de cocos, apoi am acoperit cu folie cozonacii si i-am lasat sa mai creasca timp de 20 de minute.

Dupa acest timp i-am bagat in cuptor si i-am copt  aproximativ 50 de minute la 180 de grade Celsius.

Cand i-am scos din cuptor i-am uns cu sirop de artar.

Cozonac vegan sau de post aromat cu portocala

Am lasat cozonacii sa se raceasca pe un gratar, apoi i-am invelit intr-o punga.

Au fost foarte aromati, pufosi si deliciosi.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

 

Retete vegane, de post!