25 nov. Cozonac vegan sau de post aromat cu portocala
Cozonac vegan sau de post aromat cu portocala
Cozonacul este unul dintre deserturile traditionale preferate. Si daca tot e aproape iarna, am aromatizat aluatul dupa cum se cere. Cu lamaie, vanilie, multa portocala, merisoare, stafide si chiar putina scortisoara. A iesit o minunatie pufoasa. Umplutura am pastrat-o clasica. Prefer cozonacul umplut cu nuca si cacao sau carob, asa mi-a placut dintotdeauna.
Ingrediente pentru cozonac vegan sau de post aromat cu portocala:
Pentru doi cozonaci:
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de faina 000
- 35 gr de drojdie proaspata
- 200 gr de zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 1/4 lingurita de turmeric
- 1/2 lingurita de scortisoara
- Coaja unei portocale mari bio
- Coaja unei lamai bio
- 80 gr de stafide
- 50 gr de merisoare
- Vanilie
- 550 ml de lapte vegetal caldut
- 120 ml de ulei
Umplutura:
- 500 gr de nuca macinata
- 30 gr de cacao sau carob
- 200 gr de zahar brun
- 160 ml de suc de portocale proaspat stors sau lapte vegetal
- Vanilie/rom
Prima data am cernut faina, apoi am amestecat-o cu zaharul, sarea, turmericul, scortisoara, coaja de portocala si lamaie, stafidele si merisoarele.
Intr-o cana incapatoare am dizolvat drojdia cu o lingurita de zahar. Peste ea am adaugat 50 de ml din cei 550 de ml de lapte si am lasat-o 15 minute sa creasca. Am turnat drojdia peste faina, am incorporat vanilia si laptele, iar la final uleiul. Am framantat aluatul cam 10 minute, apoi l-am lasat la dospit o ora.
Cat aluatul a crescut, am amestecat ingredientele si am obtinut crema cu care am umplut cozonacii.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, l-am impartit in 4 bucati egale. Am uns blatul de lucru si mainile cu putin ulei, am intins fiecare bucata si am uns-o cu crema de nuca. Am rulat strans, apoi am impletit cate doua rulouri.
Am adaugat deasupra cativa fulgi de cocos, apoi am acoperit cu folie cozonacii si i-am lasat sa mai creasca timp de 20 de minute.
Dupa acest timp i-am bagat in cuptor si i-am copt aproximativ 50 de minute la 180 de grade Celsius.
Cand i-am scos din cuptor i-am uns cu sirop de artar.
Am lasat cozonacii sa se raceasca pe un gratar, apoi i-am invelit intr-o punga.
Au fost foarte aromati, pufosi si deliciosi.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Retete vegane, de post!