Humus cu crema de caju si salata de rodie

Reteta clasica de humus contine naut, tahini, zeama de lamaie, usturoi, ulei de masline si cateva condimente. Astazi la acestea vom mai adauga o crema fina de caju.

Dupa ce am dat examenul de licenta am iesit cu colegii la un restaunt sa sarbatorim. Avand in vedere ca nu consum carne, optiunile unei cine delicioase au fost destul de limitate. Am vrut sa comand o supa crema de dovleac, dar se terminase, am ales apoi un burger vegetal – care nu era disponibil la momentul respectiv, mi-a atras atentia o salata de vinete, dar surpriza….se terminase si aceasta. Singurele optiuni pe care le mai aveam erau o portie de paste sau o portie de humus cu crema de caju. Am ales, evident, humusul. Nu imi pare rau ca m-am oprit la el, pentru ca a fost delicios si m-a facut curioasa sa il incerc si acasa. L-am servit alaturi de o salata de rodie, rosii cherry si patrunjel.

Humusul este delicios in varianta clasica, dar alaturi de crema de caju devine mult mai cremos si mai bogat in savoare. Voi lasa reteta clasica de humus si reteta cremei de caju.

Crema de caju poate fi folosita dupa necesitate: la deserturi, pentru cheesecake vegan, diferite creme pentru torturi, poate fi transformata in smantana vegana, crema de branza si multe altele. Este o baza excelenta si rezultatul depinde doar de mirodeniile langa care o puneti.

Cum preparam crema de caju pentru humus:

  • 100 de grame de caju hidratat
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • o lingura de fulgi de drojdie
  • jumatate de lingurita de sare
  • 40-50 ml de apa

Nucile caju trebuie hidratate inainte de folosire. De fapt, toate nucile si semintele necesita un timp diferit de hidratare, deoarece acestea contin inhibitori de enzime. Pe langa inhibitorii de enzime, nucile, cerealele si semintele contin acid fitic, care tin departe pradatorii. In felul acesta ele pot ajunge la maturitate nevatamate. Inhibitori de enzime sunt niste compusi care impiedica nucile si semintele sa germineze, iar atasate de enzimele din corp, le incetinesc activitatea. Enzimele din corpul nostru au un rol important, deoarece ele ne ajuta la digestie. Deci hidratarea semintelor ajuta atat la neutralizarea inhibitorilor de enzime, cat si la eliminarea acidului fitic. In acest fel noi putem avea o digestie usoara, iar vitaminele si elementele nutritive pot fi asimilate mai bine. Si gustul este imbunatatit datorita scufundarii semintelor in apa. La procesul de hidratare se adaugata si putina sare, aceasta ajutand la cele explicate mai sus. Apa ramasa in urma hidratarii este bine sa fie aruncata, iar daca hidratam semintele mai mult decat cer, este indicat sa le mai clatim o data inainte de a le utiliza.

Revenind la caju, eu il hidratez de obicei peste noapte, dar timpul de care are  el nevoie este 4-6 ore.

Toate ingredientele se pun in blender si se pulseaza pana la obtinerea unei creme fine.

Cum preparam humus clasic:

Pentru humusul clasic avem nevoie de:

  • 200 gr de naut fiert
  • 2 linguri de tahini(pasta de susan)
  • un catel de usturoi
  • zeama unei lamai
  • 4 linguri de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • un varf de cutit de pudra de chimen
  • se mai pot adauga: boia, oregano
  • 5-6 linguri de apa

Ingredientele se mixeaza cu un mixer vertical pana la obtinerea unei paste mai dense. Daca vi se pare prea densa, puteti adauga cateva linguri de apa. Tineti cont, totusi ca acest humus va fi amestecat cu crema de caju.

Dupa ce ati preparat humusul si crema, acestea se amesteca bine si se servesc cu lipii, tortilla, legume, etc. Langa acest minunat humus, eu am servit o salata care poate sa para mai speciala, cu rodie.

Cum pregatim salata care va acompania humusul:

  • semintele unei rodie
  • 10 rosii cherry
  • cateva fire de patrunjel
  • o lingura de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Amestecam semintele rodiei cu rosiile cherry taiate cubulete mici, cu patrunjelul tocat fin, cu uleiul, sarea si piperul.

Acum trecem la asezarea produsului final pe farfurie.

humus cu crema de caju

humus cu crema de caju

 

Deasupra humusului am turnat o lingura de ulei si am presarat oregano si fulgi de chili. Acest humus cu crema de caju se potriveste de minune cu salata de rodie si va invit sa incercati si dvs aceasta reteta!

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

Reteta de post, vegan

 

 



error: Content is protected !!