21 dec. Pateuri vegane sau de post cu seminte
Nu demult ma aflam in cautarea unei alternative a pateurilor cu carne tocata, cand am dat peste o combinatie de seminte si condimente care puse impreuna, formeaza in opinia mea cele mai bune pateuri vegane sau de post.
Pe mine reteta aceasta m-a cucerit din prima si nu doar prin faptul ca este usor de pregatit, ci si prin gustul uimitor de bun pe care ingredientele naturale il dau preparatului. Poate citind sirul lung de ingrediente va veti speria crezand ca este prea multa munca, dar credeti-ma, nu este deloc asa. Vom prepara totul impreuna, incepand de la aluat, continuand cu umplutura pateurilor, care surpriza…contin branza. Dar nu orice fel de branza, ci branza de migdale.Nu intrati in panica, nu este un aliment pe care trebuie sa il cautati la un plafar anume, sau sa il comandati de pe internet. Il vom prepara chiar noi, doar cu cateva ingrediente simple si la indemana oricui.
V-am facut curiosi? Daca da, atunci haideti sa incepem sa pregatim aceste pateuri vegane.
Vom incepe bineinteles cu aluatul!
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 gr de faina
- 15 gr de drojdie proaspata sau 7 gr de drojdie uscata
- 3 linguri de ulei de masline
- 300 ml de apa calduta
- o lingurita de zahar
- o lingurita de sare
Pentru inceput dizolvam drojdia si zaharul in 50 ml de apa. Lasam amestecul sa cresca 15 minute. Intre timp amestecam intr-un bol faina, sarea, uleiul si apa, iar cand drojdia si-a dublat volumul, o amestecam cu restul de ingrediente. Framantam pana obtinem un aluat care se desprinde usor de maini. Aluatul rezultat il punem intr-un bol curat, uns cu putin ulei si il acoperim cu un prosop. Bolul il punem intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul, cam o ora.
In timp ce aluatul va creste, noi ne vom ocupa de umplutura pateurilor si vom incepe cu branza de migdale.
Ingrediente necesare pentru branza de migdale:
- 200 gr de migdale
- 2 catei de usturoi
- zeama de la o lamaie
- 50 mlde ulei de masline
- 2 linguri de fulgi de drojdie
- 100 ml de apa
- 1/2 de lingura de sare
Migdalele vor trebui puse de seara la hidratat in apa. Singurul lucru mai complicat in prepararea acestei branze este ca fiecare migdala in parte va trebui decojita dupa hidratare. Dar rezultatul merita efortul. Dupa ce migdalele sunt hidratate si decojite le vom pune intr-un blender alaturi de restul ingredientelor. Atat! Le punem in blender si pulsam pana obtinem o pasta cremoasa. Aceasta este branzica noastra de migdale. Ea poate fi consumata pe paine, cu legume, poate fi amestecata cu ierburi aromatice. Ne putem bucura de ea in multe moduri, dar azi o vom folosi ca si umplutura. Pentru moment vom pune branza intr-un bol separat si vom continua cu restul ingredientelor necesare umpluturii.
Ingrediente necesare pentru umplutura pateurilor:
- 2 cepe
- o legatura de patrunjel
- 100 gr de nuca macinata
- 100 gr de seminte de floarea soarelui
- 150 gr de fulgi de ovaz
- 20 gr de seminte de in
- 80 ml de apa
- 50 gr de pesmet
- 4 linguri de fulgi de drojdie
- branza de migdale
- sare si piper dupa gust
- o lingurita de boia dulce
De ce avem nevoie pentru a finisa pateurile vegane:
- 50 ml de lapte vegetal
- 20 gr de susan
- 20 gr de mac
- o lingura de sare grunjoasa
Avem nevoie doar de un blender/ robot de bucatarie puternic. Pentru inceput rasnim semintele de in si le hidratam in cei 80 ml de apa. Continuam si punem in robot ceapa si patrunjelul, pulsam pana ceapa este bine macinata. Adaugam nucile, semintele de floarea soarelui si pulsam din nou. Adaugam apoi ovazul, semintele de in hidratate, pesmetul, fulgii de drojdie, branza de migdale pe care am pregatit-o, boiaua, sare si piper dupa gust. Pulsam din nou pana obtinem o masa legata, pe care o transferam intr-un bol. Daca vi se pare prea moale mai adaugati pesmet. Daca vi se pare prea dens, mai puneti 2-3 linguri de apa.
Totul este gata. Umplutura este pregatita, intre timp aluatul a crescut si nu ramane decat sa asamblam aceste delicioase pateuri vegane.
Eu am impartit aluatul in mai multe bucati. Am intins fiecare bucata cat de subtire am putut, am uns-o cu putin ulei si am umplut-o cu compozitie. Am rulat apoi strans si am taiat felii. Feliile le-am uns cu lapte vegetal si deasupra am presurat sare, mac si susan. Acest pas este optional, dar ofera un aspect frumos si dau un plus de savoare produsului final.
Am copt pateurile 12-15 minute in cuptor.
Aceste pateuri vegane cu seminte au disparut imediat, fiind apreciate de toata lumea. Daca sunteti in cautarea unei retete de post, daca doriti un aperitiv cu care sa va surprindeti familia si prietenii, va invit sa incercati aceasta reteta si astept impresiile dvs.