Prajitura Krantz - cu blat de nuca si crema de vanilie

Prajitura Krantz – cu blat de nuca si crema de vanilie

Prajitura Krantz – cu blat de nuca si crema de vanilie

Prajitura Krantz are foi aerate din albusuri si nuca macinata, o crema din galbenusuri cu unt si un topping de nuci caramelizate. E o adevarata explozie de arome. Totusi, o pregatesc foarte rar. De fapt, aceasta este numai a doua oara cand o fac.

De aceasta data am ales sa nu o umplu cu crema ei traditionala, ci sa pregatesc o crema din vanilie, putin mai light. Am evitat astfel folosirea untului si a tuturor galbenusurilor. Voi lasa reteta cremei originale, dar si versiunea pe care am folosit-o de aceasta data. Am ales sa pregatesc o alta crema, pentru ca pe masa au fost multe prajituri destul de „grele”.

Ingrediente si mod de preparare pentru prajitura Krantz – cu blat de nuca si crema de vanilie:

Ingredientele sunt pentru 3 foi. Tava pe care am folosit-o are dimensiunile de 32×26 cm.

  • 10 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 150 gr de zahar
  • 2 linguri cu zeama de lamaie
  • 300 gr de nuca macinata fin
  • 50 ge de pesmet
  • 50 gr de faina
  • Vanilie

Pentru crema clasica:

  • 10 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 150 gr de zahar
  • Vanilie
  • 300 gr de unt cu 82% grasime la temperatura camerei

Pentru crema de vanilie folosita de mine:

  • 5 galbenusuri
  • 500 ml de lapte
  • 100 gr de zahar
  • 30 gr de amidon de porumb sau 60 gr de faina
  • Vanilie
  • 200 gr de smantana pentru frisca

Pentru Krantz:

  • 100 gr de zahar
  • 100 gr de miez de nuca

Prepararea foilor:

Am separat albusurile de galbenusuri si le-am pus in doua boluri mari. Am mixat albusurile spuma cu praful de sare, apoi am inceput sa adaug cate putin din zahar si zeama de lamaie. Am mixat pana am obtinut o bezea ferma.

Am adaugat nuca, pesmetul, faina si vanilia si cu ajutorul unei spatule le-am incorporat in albusuri. Am folosit miscari lente, circulare, de sus in jos, pentru a nu pierde mult din aerul incorporat in albusuri.

Am impartit compozitia in 3 parti egale. Am intins in tava tapetata cu hartie de copt fiecare foaie si am copt-o timp de 15-17 minute la 170 de grade Celsius(cuptor preincalzit).

Cand foile au fost gata le-am lasat sa se raceasca complet, apoi am dezlipit hartia de copt.

Prepararea cremei traditionale:

Peste galbenusuri am pus praful de sare, zaharul si am mixat pana au devenit cremoase si mai deschise la culoare. Am pus bolul cu galbenusuri pe baie de aburi si am amestecat mereu, pana s-au ingrosat. Temperatura la care galbenusurile trebuie sa ajunga este de 65 de grade. Daca aveti un termometru de bucatarie va fi mult mai simplu de urmarit. La final am adaugat vanilia.

Untul moale l-am mixat, apoi l-am incorporat cate putin in crema deja racita. Dupa cum am spus si mai sus, de aceasta data nu am pregatit acesta crema, ci o crema de vanilie.

Prepararea cremei de vanilie (folosita de mine):

Am pus laptele si vanila la fiert. Separat am batut galbenusurile cu zaharul pana acesta s-a topit. Am adaugat faina in ploaie si am omogenizat bine. Am luat laptele de pe foc si am adaugat cate putin in crema de galbenusuri, amestecand energic. Am procedat astfel pana am adaugat tot laptele.

Am pus crema obtinuta pe foc si am fiert-o pana s-a ingrosat, amestecand mereu. La final am pus o folie alimentara lipita deasupra ei si am lasat-o sa se raceasca complet.

Intre timp am mixat smantana pentru frisca si am tinut-o la rece pana s-a racit de tot crema de vanilie.

Cand crema de vanilie a fost complet rece am mixat-o  si i-am adaugat frisca din smantana.

Prepararea krantzului:

Intr-o craticioara cu fundul si peretii grosi am pus zaharul la topit. Am amestecat pentru a nu se arde. Cand zaharul a fost caramelizat, am adaugat miezul de nuca si am amestecat pentru a se combina.

Prajitura Krantz - cu blat de nuca si crema de vanilie

Am turnat imediat acest amestec pe masa, pe o hartie de copt. L-am lasat sa se raceasca de tot, apoi l-am maruntit.

Asamblare Prajitura Krantz – cu blat de nuca si crema de vanilie:

Am pretatit blaturile si o tava incapatoare. Crema am impratit-o in 3. Am pus crema peste fiecare blat, iar peste ultimul am presarat si kranztul din nuca. Din cauza cremei, pe parcurs zaharul se va mai topi si nu va ramane la fel de crocant, dar crema va fi impregnata de un gust bun de caramel.

Daca vreti sa evitati topirea zaharului caramelizat, puteti decora prajitura chiar inainte de servire.

 

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!