Strudel de mere si stafide - reteta clasica

Strudel de mere si stafide – reteta clasica

Strudel de mere si stafide – reteta clasica

Retete de strudel cu mere si stafide se gasesc pe toate site-urile. Insa majoritatea sunt cu „scurtaturi”, in sensul ca folosesc aluat cumparat sau foietaj, in locul clasicului aluat pentru strudel.

Initial, si eu credeam ca e greu sa faci un aluat subtire pentru strudel sau placinte, insa cu putina dorinta, oricine poate sa obtina un strudel autentic.

Va spun eu ca merita efortul in plus!

Ingrediente pentru strudel de mere si stafide – reteta clasica:

Din ingredientele prezentate mai jos, obtineti doua bucati de strudel.

Ingrediente pentru aluat:

  • 160 ml de apa calduta
  • 30 de ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura de zeama de lamaie sau otet
  • 300 – 320gr de faina
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1,6 kg de mere
  • 120 gr de stafide
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • 60 gr de unt
  • 180 gr de pesmet
  • 120 gr de zahar
  • 1 lingura de scortisoara
  • 2 linguri cu ulei de floarea soarelui  (puteti folosi unt topit)
  • Pentru servit: zahar pudra

Mod de preparare pentru strudel de mere si stafide – reteta clasica:

Am inceput cu aluatul, pentru ca acesta are nevoie de odihna inainte de a fi folosit.

Intr-un bol am amestecat apa, uleiul, zeama de lamaie sau otetul si sarea. Aciditatea otetului sau a lamaii ajuta glutenul sa se relaxeze si il face mai usor de intins, asa ca nu sariti peste acest ingredient. Am turnat treptat faina pana am obtinut un aluat umed, dar care nu se lipeste de maini. (Eu am adaugat initial 300 gr de faina, dar aluatul era inca putin lipicios, asa ca cele 20 de grame adaugate ulterior au ajutat aluatul sa ajunga la consistenta potrivita.)

Am framantat aluatul 8-10 minute pana a devenit neted, l-am impartit in doua bucati egale, apoi l-am uns cu putin ulei, l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca aproximativ o ora.

Daca nu doriti sa folositi aluatul imediat, in puteti pastra in frigider pana la doua zile.

Strudel de mere si stafide - reteta clasica

Cat aluatul s-a odihnit, m-am apucat de umplutura.

Am pus stafidele la hidratat intr-un vas cu apa pentru vreo 20 de minute.

Am topit untul intr-o tigaie, apoi am adaugat pesmetul si l-am lasat cateva minute pentru a se rumeni, timp in care eu l-am amestecat mereu. Am transferat pesmetul intr-un bol si am asteptat sa se raceasca, apoi l-am amestecat cu zaharul si scortisoara.

Am curatat merele, le-am scos cotorul, le-am feliat subtire si le-am stropit cu zeama de lamaie. Am adaugat stafidele bine stoarse de apa si le-am amestecat cu merele feliate.

Strudel de mere si stafide - reteta clasica

Intinderea si umplerea aluatului de strudel:

Am scos o bucata de aluat pe suprafata infainata si am intins-o cat de subtire am putut cu ajutorul sucitorului, apoi am intins-o cu ajutorul mainilor, tragand usor de aluat, pana am obtinut o foaie mare, transparenta. Nu va faceti griji daca in acest proces foaia se rupe putin, dar incercati sa evitati un aluat plin de gauri.

Aluatul trebuie sa fie dreptunghiular. Daca aluatul ramane cu margini groase, taiati-le.

Eu am lucrat pe o fata de masa curata, de care m-am ajutat mai apoi sa rulez strudelul si sa il asez pe foiaia de copt.

Pe jumatate din foaie am imprastiat jumatate din amestecul de pesmet, iar deasupra am asezat jumatate din cantitatea de mere si stafide. Cealalta jumatate de foaie am uns-o cu ulei sau unt topit. Am pliat capetele aluatului pentru ca umplutura sa nu cada si ridicand usor fata de masa am rulat strudelul.

Tot cu ajutorul fetei de masa am transferat strudelul pe foaia de copt, apoi am ridicat foaia cu grija si am asezat-o in tava.

Am procedat la fel si cu cealalta bucata de aluat si umplutura ramasa.

Strudel de mere si stafide - reteta clasica

Coacerea si servirea strudelului:

Am uns strudelul cu putin unt topit si l-am pus in cuptorul preincazit pentru aproximativ 20-25 de minute, pana s-a rumenit frumos.

Pentru ca foaia de strudel este subtire, fiti cu ochii pe cuptor ca sa preveniti astfel arderea strudelului.

Am scos strudelul din cuptor, l-am lasat sa se raceasca, apoi l-am pudrat cu zahar si l-am servit. Merge de minune langa o cupa cu inghetata sau putina frisca.

Foaia este frageda, crocanta, iar umplutura cu mere, stafide si pesmet este absolut delicioasa. Pentru cine doreste, se mai pot adauga migdale tocate marunt sau miez de nuca.

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂



error: Content is protected !!