06 ian. Tort aperitiv
Tort aperitiv
Pe mesele de sarbatoare un tort aperitiv arata foarte bine. Este gustos, aspectuos si serveste in jur de 8-12 persoane. Noi l-am pregatit pentru masa de anul nou, alaturi de cateva aperitive si sarmale. Acest tort are ca blaturi niste turte coapte acasa si 3 creme diferite, dar care se completeaza perfect. Prima crema folosita a fost din mazare, a doua din crema de branza si legume proaspete, iar ultima a constat intr-un pate vegetal. Mai multe detalii aflati citind reteta.
Ingrediente pentru tort aperitiv :
Diametrul tortului facut de mine a avut 22 de cm.
- 4 turte – reteta o gasiti AICI
Pentru crema de mazare:
- 200 gr de mazare fiarta
- 50 ml de smantana pentru gatit
- 100 gr de crema de branza
- 1 catel de usturoi
- Zeama de lamaie dupa gust
- Sare dupa gust
Pentru crema de branza:
- 250 gr de crema de branza
- 50 ml smantana pentru gatit
- 1 ardei rosu sau puteti folosi un mix de ardei colorati
- 1 castravete cornichon
- 1 ceapa verde sau una veche
- 3 ridichi
- Optional: verdeata
Pentru ultima crema:
- 250 gr de pate vegetal (de aceasta data am folosit pate Mandy, un pate comparat)
- 50 gr de crema de branza
- Optional: verdeata
Mod de preparare pentru tort aperitiv:
Am pregatit aluatul pentru turte si dupa ce a crescut l-am impartit in 4 bile egale. Am intins fiecare bila de aluat intr-un cerc cam de 25,26 de cm, le-am intepat pentru a nu se umfla si le-am copt. Am facut turtele mai mari, pentru ca apoi sa le pot decupa exact dupa forma tortului.
Dupa ce turtele s-au racit, am asezat cercul de 22 de cm in care am facut tortul deasupra fiecarei turte si am taiat-o cu ajutorul cutitului.
Cremele le-am pregatit rapid.
Prima crema: Am amestecat mazarea fiarta si racita cu smantana pentru gatit, crema de brannza, si usturoiul si am pasat cu ajutorul blenderului. La final am sarat dupa gust si am adaugat cateva linguri de zeama de lamaie. Am pus crema deoparte si am trecut la urmatoarea.
A doua crema: Am spalat ardeiul, castravetele si ridichile. Am curatat ardeiul de seminte si l-am tocat. Castravetele l-am curatat de coaja, l-am taiat pe jumatate si i-am scos semintele, apoi l-am tocat. Ridichile le-am tocat marunt. Am curatat o ceapa veche si am tocat-o fin. Nu am mai folosit verdeata. Intr-un bol am mixat crema de branza cu smantana pentru gatit petru cateva secunde, apoi am adaugat toate legumele tocate si am omogenizat. Am pus crema deoparte si am trecut la ultima umplutura a tortului.
Ultima crema: Am amestecat pateul cu crema de branza pana le-am omogenizat bine, apoi am trecut la asamblare.
Asamblarea tortului:
Am asamblat tortul inauntrul inelului de 22 de cm, pentru ca mi-a fost mai usor asa. In felul acesta cremele au stat la locul lor si cand am terminat treaba am pus tortul in frigider asa, pana a doua zi cand l-am servit.
Pe o farfurie am asezat inelul culinar. Am pus inauntrul lui primul blat, apoi am asezat crema de mazare. Am pus cea de a doua turta, iar deasupra crema de branza si legume. Am asezat deasupra al treilea blat, crema din pate si ultimul blat. Deasupra eu am folosit putina crema de branza pentru a acoperi turta. Se poate decora dupa gust, eu l-am ornat chiar inainte de servire.
Am infoliat tortul si l-am pus in frigider pentru ca blaturile sa se inmoaie, iar cremele sa isi intareasca consistenta. A doua zi a fost perfect!