18 nov. Carnaciori sau mici vegetarieni
O alta amintire din copilarie sunt carnaciorii sau micii vegetali. Mama ii pregatea cu nuca si cascaval afumat. Am cautat reteta ei, dar nu am gasit-o nicaieri si nici ea nu si-o mai amintea, asa ca am pornit in cautarea altei retete bune. Mi-am amintit ca acum ceva timp mancasem la niste prieteni ceva asemanator si am cerut reteta. Reteta initiala continea mult mai multe oua, dar eu am redus cantitatea la jumatate si am mai adus cateva modificari care m-au ajutat sa obtin textura si gustul dorit.
Ingrediente si mod de preparare pentru carnaciori sau mici vegetarieni:
- 4 oua
- 100 gr de fulgi de ovaz rasniti
- 100 gr de soia texturata granule
- 100 gr de miez de nuca macinat fin
- 60 gr de pesmet
- 8 catei de usturoi sau dupa gust(eu prefer mai usturoiat)
- 200 gr de cascaval afumat
- 1 lingurita de usturoi pudra
- 1 lingurita rasa de oregano
- 1 lingurita rasa de cimbru
- 1 lingura de boia dulce(daca aveti boia afumata folositi si un varf de lingura din aceea)
- 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva
- 1 lingurita de sare
- Piper dupa gust
Am inmuiat granulele de soia pentru 20 de minute in apa calduta, dupa care le-am stors bine.
Intr-un bol am amestecat fulgii de ovaz rasniti cu soia storsa, miezul de nuca, pesmetul, usturoiul si cacavalul afumat date pe razatoare, apoi am adaugat condimentele. Am amestecat bine ingredientele si le-am lasat deoparte. Folositi neaparat cascaval afumat pentru un plus de savoare.
Carnaciori sau mici vegetarieni
Intr-un bol separat am mixat ouale timp de doua minute, apoi le-am turnat peste ingredientele uscate. Am obtinut o compozitie numai buna de modelat mici sau carnaciori.
Cu mainile umezite am format micii vegetarieni. Cat timp i-am modelat am pus o tigaie cu putin ulei pe foc, iar cand micii au fost gata i-am rumenit usor. Mie nu imi place ca acestia sa capete o culoare negricioasa, asa ca i-am lasat in tigaie doar cateva minute.
Cand am terminat de rumenit toti carnaciorii, am pus o oala cu apa fierbinte pe foc. Pana apa a inceput sa fiarba am mancat vreo 3 carnaciori, iar pe restul i-am pus in apa care clocotea. I-am lasat acolo vreo 3-4 minute la foc mediu spre mic, apoi i-am scos pe servetele absorbante.
Din cantitatile date mai sus am obtinut 30 de mici, destul de grasani. Textura si gustul sunt asemanatoare micilor clasici, din carne.
Cam asta e tot. Puteti coace micii in cuptor in locul tigaii, dar va dura mai mult si sincer, gustul nu e acelasi. Sper sa va apucati de treaba curand, pentru ca nu veti regreta. Sa aveti pofta, noi cu siguranta am avut!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!