Gazpacho – supa cruda/rece de legume

Gazpacho – supa cruda/rece de legume

Pe caldura asta nu multa lumea vrea sa petreaca timp in bucatarie, printre oale, aragaz si cuptor fierbinte. Pentru zilele caniculare, ca aceasta, gazpacho este raspunsul. Aceasta supa rece va ofera o explozie de arome si culori, iar prospetimea ei va ajuta sa rezistati caldurii.

Ingredientele si modul de preparare sunt simple, dar eu va voi lasa cateva secrete mici, dar care vor face toata diferenta.

Ingrediente si mod de preparare pentru gazpacho – supa cruda/rece de legume:

  • 2 kg de rosii
  • 2 ardei verzi
  • 2 castraveti mici de gradina sau 1 castravete Fabio
  • 4-6 catei de usturoi
  • 1 ceapa medie
  • 100 gr de paine (optional)
  • 100 ml ulei de masline
  • Cateva linguri de otet (eu le inlocuiesc cu 1,2 lamai)
  • Sare, piper

Am spus ca va voi da niste mici sfaturi care va vor ajuta sa obtineti mai mult decat o simpla supa rece, cateva secrete care vor accentua savoarea acestei supe.

Legumele trebuie sa fie de cea mai buna calitate.

  • Calitatea rosiilor este vitala in obtinerea unui gazpacho delicios. Mai mult decat tipul de rosii folosit, este important ca acestea sa fie de sezon, bine coapte si maturate. Desi specia rosiilor folosite tine de gustul fiecaruia, cele mai indicate pentru aceasta supa sunt rosiile Roma, acele rosii usor lunguiete. Ele au pielea mai fina, sunt carnoase, au un gust dulce, sunt mai putin acide si au mai putine seminte. Nu folositi suc de rosii, bulion sau rosii conservate.

Gazpacho - supa cruda/rece de legume

  • Aveti grija la tipul de castravete pe care il alegeti. Taiati capetele si in cazul in care pielita este amaruie, indepartati-o. De acelasi lucru tineti cont si cand alegeti ardeii. Aveti grija ca ei sa nu fie iuti si  indepartati bine semintele.
  • Pentru a evita folosirea apei in aceasta supa, puneti bucatile de paine pe fundul unui vas, deasupra legumele taiate si presarati sare. Lasati vasul intr-un loc ferit de soare macar o ora. De obicei eu las legumele sa se odihneasca timp de 2 ore. In acest timp, datorita sarii, ele vor elibera sucurile lor naturale, iar in felul acesta evit complet folosirea apei. Supa obtinuta are un gust mult mai pronuntat si este mai concentrata, iar painea se inmoaie datorita sucurilor lasate de legume.

Gazpacho - supa cruda/rece de legume

  • Datorita cepei si a usturoiului crud, multa lume poate avea probleme gastrice. Pentru o aroma mai suava puteti coace ustuoiul si fierbe ceapa timp de un minut, dupa care o scoateti in apa rece cu gheata pentru a opri procesul de gatire.

  • Dupa ce legumele s-au odihnit, ele trebuie triturate bine cu ajutorul unui robot de bucatarie. Daca robotul nu este destul de puternic, sau daca mai raman seminte, pielite, etc, supa trebuie strecurata. Aceasta supa trebuie sa fie fina. In imaginea de mai jos puteti vedea semintele si pielitele care au ramas dupa ce am trecut supa prin acest dispozitiv(care nu stiu cum se numeste :D)
  • Uleiul, sarea, otetul( sucul de lamaie in cazul meu), se adauga la final. Dupa triturare se adauga uleiul si se omogenizeaza, apoi se adauga sarea si otetul, dar cate putin. Se verifica gustul, iar daca mai este nevoie se mai adauga cate putin, pana se ajunge la gustul dorit. In loc de otet eu folosesc sucul a doua lamai.
  • Ca sa fie si mai delicioasa, aceasta supa trebuie lasata in frigider macar doua sau trei ore. In timpul acesta aromele se imprietenesc mai bine, iar supa se raceste.

Cam astea au fost sfaturile mici, care fac diferenta. Procesul este simplu, dar dureaza. Va asigur ca merita asteptarea, asa ca nu va grabiti!

Gazpacho – supa cruda/rece de legume se poate bea din pahar, sau o puteti servi cu cateva legume taiate deasupa. oricum ati servi-o, ea este delicioasa si racoritoare.

Sa aveti pofta!

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

Retete de post, vegan

No Replies to "Gazpacho - supa cruda/rece de legume"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.