13 iun. Sarmale vegetariene, de post cu hribi si linte rosie
Sarmale vegetariene, de post cu hribi si linte rosie
Sarmalele sunt iubite de toata lumea sau cel putin de marea majoritate, iar de data aceasta am incercat o combinatie noua pentru mine: sarmale cu linte. Nu am pus decat vreo 4 linguri de linte, am adaugat ciuperci brune si hribi, multa verdeata, piper, le-am invelit in varza acra si le-am fiert la foc lent cateva ore. Sarmalele au iesit extrem de gustoase, aromate, varza frageda, iar sotul meu care nu mananca sarmale de obicei, a devorat cinci o data. Reteta este foarte simpla, eu am avut hribi pusi in congelator, dar se pot folosi si hribi deshidratati.
Ingrediente si mod de preparare pentru sarmale vegetariene, de post cu hribi si linte rosie:
- 1 capatana de varza acra
- 700 gr de ceapa – vreo 6 cepe mari
- 2 morcovi potriviti
- 100 gr de telina
- 300 gr de ciuperci brune
- 300 gr de hribi
- 4-5 linguri de linte rosie
- 250 gr de orez
- 2 legaturi de marar
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita de boia dulce
- 1 lingurita de cimbru uscat
- Sare si piper dupa gust
- Marar uscat
- Cateva frunze de dafin
- 300 ml suc de rosii
- Ulei de floarea soarelui
Am ales o capatana de varza potrivita, am ales frunzele bune si le-am spalat sub jet de apa. Daca varza este prea sarata lasati-o sa stea 20-30 de minute in apa, apoi spalati si scurgeti frunzele.
Dupa ce am pregatit varza, am tocat ceapa marunt, am dat morcovul si telina pe razatoare, am maruntit ciupercile, verdeata si am spalat lintea pe care am lasat-o in apa pana la momentul folosirii.
Intr-o tigaie incapatoare am adaugat ciupercile brune si hribi, fara ulei sau sare. Ele vor elibera sucul propriu, iar cand lichidul lor a disparut am adaugat cateva linguri de ulei, ceapa si putina sare. Cand ceapa a devenit translucida am adaugat morcovul, telina si lintea rosie scursa. Am gatit toate acestea cinci minute, apoi am adaugat orezul. L-am amestecat cu restul ingredientelor si i-am permis sa se prajeasca timp de doua minute. Am stins focul, am transferat compozitia intr-un bol si am adaugat cele doua legaturi de marar tocat, patrunjelul tocat, cimbrul, boiaua, sare si piper dupa gust. Mie imi place foarte mult piperul in sarmale, mi se pare ca ii ofera o aroma speciala, asa ca pun mai mult, dar fiecare adauga dupa gust.
Cum impaturim sarmalele:
Fiecare are prorpiul stil dupa care impatureste sarmalele. Va arat cat de simplu le impaturesc eu. Am ales o bucata de frunza de varza, am adaugat o lingura de umplutura, am rulat o data, am indoit unul dintre capetele frunzei si am continuat sa rulez. Celalalt capat al frunzei l-am indesat inautru.
Frunzele mai tari si cotoarele le-am pastrat pentru a captusi baza oalei si pentru a le aseza printre randuri, asa ca le-am tocat marunt.
Am captusit oala cu resturile de varza, am aranjat prinul rand de sarmale, am pus doua frunze de dafin rupte in jumatate, putin marar uscat, pipier proaspat rasnit, suc de rosii, doua linguri de ulei de floarea soarelui si din nou varza tocata. Am procedat asa pana am terinat sarmalele. Deasupra am asezat un alt strat de varza tocata, apa cat sa cuprinda sarmalele si am pus oala pe foc.
Alegeti o oala sau un vas incapator si nu umleti mai mult de 3/4 din volumul ei/lui, pentru ca sarmalele se vor umfla. Am lasat focul mare pana au inceput sa fiarba, apoi l-am dat la mic si am fiert sarmalele vreo 2 ore sau pana le gustati si sunt fierte. Puteti sa le fierbeti in oala de lut, in cuptor – vor avea o aroma super. De data aleasta eu le-am fiert pe aragaz.
Cand sarmalele au fost gata au imprastiat in toata casa un miros excelent. Varza a fost frageda, sarmalele aromate datorita verdetei si a cimbrului. Am mancat cateva sarmale fierbinti pentru ca au fost prea bune. Cu siguranta le mai fac.
Reteta de sarmale vegetariene, de post cu hribi si linte rosie este super, asa ca v-o recomand.
O alta reteta de sarmale de post cu ciuperci gasiti aici:
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta de post, vegan