Tort de morcovi cu merisoare si nuci caramelizate

Tort de morcovi cu merisoare si nuci caramelizate

Tort de morcovi cu merisoare si nuci caramelizate

Cred ca v-ati dat seama deja ca acest tort este foarte indragit de familia noastra, avand in vedere ca asta e a patra reteta de de tort cu morcovi care apare pe blog. Dar spre deosebire de celelalte retete, aceasta este cu totul speciala.

M-am gandit ca odata cu venirea iernii ar trebui sa pregatesc un tort mai festiv, cu arome calde. Ideea pentru acest tort mi-a venit cand am vazut merisoare proaspete in supermarket. Visam sa fac un tort de morcovi aromatizat cu portocale, iar cand am vazut fructele alea mici si rosiatice, mi s-a parut ca ar merge perfect in tortul meu. Apoi mi-am amintit ca am facut odata o crema cu nuci caramelizate si mi-a placut mult, asa ca am ales sa adaug nuci in crema tortului, nu in blat.

Rezultatul a fost ceva cu totul special. Parerea mea e ca ar putea fi piesa de rezistenta pe masa de Craciun sau Anul Nou, ori la o aniversare.

Fara sa va mai plictisesc cu detalii, trec la reteta. Tortul obtinut a avut peste 2,5 kg cu tot cu decor si am taiat din el 12 portii.

Ingrediente si mod de preparare pentru tort de morcovi cu merisoare si nuci caramelizate:

Pentru blat:
  • 180 gr de unt la temperatura camerei
  • 100 gr de zahar brun – puteti folosi mai mult daca doriti
  • 4 oua mari
  • Coaja de portocala netratata
  • 4-5 picaturi de ulei esential de portocale sau daca aveti o esenta buna
  • 220 gr de faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura de scortisoara
  • 1/4 lingurita de nucsoara
  • 4-5 morcovi
Pentru nucile caramelizate:
  • 80 gr de zahar
  • 100 gr de nuci
Pentru crema:
  • 300 gr de mascarpone
  • 300 gr de crema de branza
  • 250 gr de smantana pentru frisca
  • 200 gr de lapte condensat indulcit
  • 2-3 picaturi de ulei esential de portocale
  • Nuci caramelizate
Pentru compote-ul de merisoare:
  • 200 gr de merisoare proaspete
  • 1 porcocala mare si zemoasa
  • 2 mere mai acre
  • 1 bat mic de scortisoara
  • 1 stea anise
  • 2 cuisoare
  • 80 gr de zahar
  • 50 gr de sirop de artar
Blat:

Am inceput cu blatul si am mixat untul cu zaharul, pana untul a devenit mai pufos si mai pal. Am adaugat apoi cate un ou, mixand intre fiecare. A urmat coaja de portocala si uleiul esential, apoi am adaugat ingredientele uscate(pe care le-am amestecat in prealabil). La final am incorporat morcovii rasi.

Am pregatit o tava cu diametrul de 20 de cm si am tapetat-o cu hartie de copt, apoi am turnat compozitia si am nivelat-o putin. Am copt blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aprozimativ o ora, dar depinde mult de cuptorul fiecaruia. Important e sa il verificati din cand in cand sa nu se arda, iar cand o scobitoare introdusa in el iese curata, inseamna ca e gata.

Am lasat blatul sa se raceasca si intre timp am pregatit restul.

Nuci caramelizate:

Pentru a carameliza nucile am topit zaharul intr-o cratita cu fundul gros. Nu am amestecat in oala, ci am miscat-o putin cu ajutorul manerului. Cand zaharul a fost topit de tot si a inceput sa se coloreze putin, am adaugat miezul de nuca. L-am imbracat in caramel si am turnat tot amestecul pe o hartie de copt. Am lasat la racit. Cand a fost complet rece l-am pus in robotul de bucatarie si l-am mixat pana am obtinut bucatele mici de nuca. Acestea vor fi adaugate in crema finala.

Crema:

Am mixat mascarpone, crema de branza, smantana pentru frisca si laptele consensat indulcit pana am obtinut o textura ferma, apoi am adaugat nucile caramelizate. Puteti adauga si aici cateva picaturi de ulei esential de portocale daca doriti. Eu nu am mai pus. Am pastrat crema la rece pana cand am folosit-o.

Compote de merisoare:

Am pus merisoarele intr-o cratita alaturi de portocala curatata si taiata cuburi, merele curatate si taiate cuburi, condimentele, zaharul si siropul de artar. Am fiert pentru aproximativ 15 minute la temperatura medie, pana cand merisoarele s-au spart si au eliberat aroma lor si pana acest gem a fost bine legat. Am scos imediat condimentele solide din gem si l-am lasat la racit.

Asamblare tort:

Cand blatul a fost complet racit l-am taiat in 3 cu ajutorul unui cutit zimtat. L-am montat intr-un inel culinar. Am asezat primul blat, un strat mai subtire de crema, compote de merisoare. Am asezat apoi al doilea blat, un alt strat de crema si ultima parte de compote de merisoare. Am asezat al treilea blat. Am lasat tortul vreo 20 de minute in frigider, apoi l-am scos din inelul culinar si l-am imbracat complet in crema.

Decorul este dupa gustul fiecaruia. Eu am adaugat cateva crengute de rozmarin, merisoare proaspete, felii de portocala uscate, stelute anise si scortisoara, dar cerul este limita.

Alte retete de tort de morcovi:

Sper sa incercati combinatia propusa de mine si astept feedback-ul vostru. Va pup!

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.



error: Content is protected !!