Burger vegan cu legume sau chiftea de legume

Burger vegan cu legume sau chiftea de legume

Burger vegan cu legume sau chiftea de legume

Dupa cum bine stiti, iubesc burgerii, dar prin restaurante inca nu am gasit un burger care sa ma convinga. De cele mai multe ori burgerii din oras au fost lipsiti de gust, nu aveau destule elemente, lipseau sosurile, iar intr-una din ocazii am primit un burger cu o felie ingrijorator de mare de tofu, in locul chiftelei.

Bineinteles ca nu voi compara burgerul vegetal cu unul suculent din carne, dar daca ati fi serviti doar cu chifteaua din carne probabil ati stramba din nas. O experienta silimara am avut in Italia, cand am primit o chiftea si alaturi cateva frunze de salata.

Un burger inseamna mai mult decat o chiftea. Ce ar fi un burger fara o chifla frageda, legume proaspete si crocante si un sos bun?!

Pregatesc destul de des chiftele vegetale si burgeri acasa, dar de data aceasta m-am gandit sa impart rezultatul si cu voi. Am pregatit mai intai chiflele, apoi chiftelele si in cele din urma sosul. Si vreau sa va spun ca sosul face diferenta.

Ingrediente si mod de preparare pentru burger vegan cu legume sau chiftea de legume:

  • Chifle fragede (voi lasa doua retete in josul articolului)
  • Cateva frunze de salata iceberg
  • Sos
  • Chiftele din legume
  • Felii de rosii
  • Felii de ceapa
  • Felii de castravete murat
  • Daca vreti sa faceti burgerul vegetarian – cateva felii de branza

Cum preparam chiftelele pentru burgeri:

Din ingredientele enumerate am obtinut 8 chiftele mari.

Ingrediente:

  • 600 gr de cartofi
  • 150 gr de orez (cantarit fiert)
  • 150 gr de brocoli
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 legatura de patrunjel
  • 150-180 gr de pesmet
  • 1 lg de boia dulce
  • 3 lg de fulgi de drojdie
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: 100 gr de baby spanac

Am pus o oala cu apa la fiert. Intre timp am spalat, curatat si am taiat cartofii in cuburi. Cand apa a inceput sa clocoleasca am pus cartofii in oala si i-am lasat sa fiarba bine, dupa care i-am scurs.

Este bine ca orezul sa fie fiert inainte si racit bine. Eu am fiert orezul cu o seara inainte.

Am pus alta oala cu apa la fiert si intre timp am spalat brocoli, l-am taiat in bucatele mici si cand apa a inceput sa coloteasca l-am bagat in oala. Nu l-am lasat mai mult de 3 minute, apoi l-am scos intr-un vas cu apa rece pentru a opri procesul de fierbere.

Am tocat morcovul, ceapa si usturoiul si le-am sotat intr-o tigaie impreuna cu o lingura de ulei de masline si putina sare.

Burger vegan cu legume sau chiftea de legume

Patrunjelul l-am tocat marunt.

Intr-un bol incapator am pus cartofii si i-am zdrobit cu furculita. Am adaugat orezul, brocoli, morcovul, ceapa si usturoiul, patrunjelul, condimentele si pesmetul. Eu am tocat si 100 de gr de spanac proaspat, pentru ca il aveam in frigider, dar este un ingredient optinal.

Am amestecat toate ingredientele si am obtinut o masa nelipicioasa din care am format opt chiftele mari. Le-am asezat intr-o tava, pe foaie de copt si le-a stropit cu ulei de masline.

Am copt chiftelele aprox. 25 de minute in cuptorul preincalzit. Puteti sa intoarceti chiftelele la jumatatea timpului.

Cum facem sosul?

Cat chiftelele s-au rumenit, am facut sosul. Din ingredientele de mai jos obtiem sos pentru 8 burgeri.

Ingrediente:

  • 6 linguri de maioneza vegana (dati click AICI sau AICI pentru retete de maioneza vegana)
  • 6 lingurite de ketchup dulce
  • 1 castravete murat mic tocat marunt
  • 1/2 de ceapa rosie tocata marunt
  • 2 linguri cu zeama de lamaie sau lime
  • Piper dupa gust
  • Optional: 1 lg cu mustar
  • Optional: 1/4 lgt pudra de usturoi

Am adaugat toate ingredientele intr-un bol, le-am omogenizat bine si am pastrat sosul in frigider pana la momentul folosirii. Sosul poate fi pastrat in frigider pana la 3 zile, intr-un recipient inchis ermetic.

Cum construim burgerul?

Pentru fiecare burger am pregatit cate o frunza de salata, doua felii de rosie, 4 felii subtiri de castravete murat si o rondea de ceapa rosie.

Am taiat chifla pe jumatate. Daca doriti o puteti rumeni usor pe gratar, eu am sarit peste acest pas. Am asezat o frunza de salata verde, o lingura generoasa de sos, chifteaua, feliile de rosie, feliile de castravete, ceapa si „capacul”.

Pentru varianta vegetariana, puteti adauga o felie de branza deasupra chiftelei. Puneti chifteaua intr-o tigaie antiaderenta, iar in momentul in care s-a infierbantat adaugati branza deasupra, un strop de apa si puneti imediat capacul. Peste vreo 30 de secunde branza este topita.

Burger vegan cu legume sau chiftea de legume

Cu acestea fiind spuse, burgerul este gata pentru a fi savurat. Sa aveti pofta, noi cu siguranta am avut!

Dupa cum v-am promis, reteta de chifle o gasiti aici. O puteti face foarte bine si cu cartofi albi, nu doar cu cei dulci.

Chifle vegane cu cartof dulce si aquafaba

O alta reteta de burgeri gasiti aici:

Chifle pentru burgeri – varianta fara ou

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂

 

Retete de post, vegan



error: Content is protected !!