Cozonac vegan fara zahar - babyfriendly

Cozonac vegan fara zahar – babyfriendly

Cozonac vegan fara zahar – babyfriendly

La noi acasa nu se face cozonac prea des, dar din cand in cand pofta striga si trebuie sa o ascultam. Mie imi place cozonacul pufos cu multa nuca si cacao. Sotului ii place cozonacul cu cat mai mult mac. De obicei fac doi cozonaci mici, ca sa impac si capra si varza:)).

Ei, anul asta am reusit sa impac gusturile tuturor, pentru ca nu am ascultat nici degusturile mele si nici de ale sotului, ci de gusturile si nevoile sefei, a se citi EVA.

Da, primul cozonac de anul acesta a fost un cozonac baby friendly. Un cozonac pe care sa il poata savura si cea care ne aduce zambete pe fata in fiecare zi. Un cozonac fara zahar, cu o umplutura mai neobisnuita, dar care va asigur ca a fost atat de bun, incat probabil am gasit un numitor comun cand vine vorba de cozonac.

Daca aveti prichindei in familie, daca suferiti de diabet sau vreti sa incercati altceva, cititi reteta.

Ingrediente si mod de preparare pentru cozonac vegan fara zahar – babyfriendly:

Pentru aluat:
  • 350 gr de faina tip 550
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1/4 lingurita de turmeric – doar pentru culoare
  • Coaja unei lamai netratate si spalate bine
  • Coaja unei portocale spalate foarte bine
  • Vanilie
  • 200 ml de lapte vegetal caldut – eu am folosit ovaz
  • 10 gr de drojdie proaspata
  • 60 ml de ulei presat la rece
  • Puteti indulci cu 1-2 linguri de pasta de curmale. Cu 1-2 linguri de miere pentru copiii peste 1 an. Daca nu faceti pentru cei mici, puteti pune 70-100 gr de zahar. Eu nu am pus absolut niciun indulcitor.

Pentru umplutura:
  • 2 banane mari foarte bine coapte
  • 2 lingurite de carob – pudra de roscove. Daca nu faceti pentru copii, puteti pune cacao
  • 150 gr de migdale rasnite sau alte nuci
  • Cateva picaturi de ulei esential de portocala si lamaie – optional. Puteti folosi coaja in locul uleiurilor, sau putina vanilie.
  • 2-3 linguri de lapte vegetal – eu am folosit ovaz
  • Puteti adauga fulgi de cocos, frute uscate dupa preferinta si varsta

Am inceput prin a face o maia din drojdia proaspata pe care am amestecat-o cu putin din laptele caldut si cateva linguri de faina(din cantitatea cantarita). Am lasat-o sa creasca vreo 15-20 de minute.

Intre timp am amestecat faina cu scortisoara si turmericul, coaja de portocala si lamaie. Cand maiaua a crescut am turnat-o peste faina. Am turnat si restul de lapte si am inceput sa framant. Cand aluatul a prins forma am inceput sa adaug catve putin din ulei. Nu am adaugat toata cantiatea o data, ci cam in trei reprize. Cand uleiul era absorbit de aluat, adaugam inca putin si tot asa. Am framantat aluatul vreo 7-10 minute. L-am acoperit cu folie de pastic si l-am lasat intr-un loc caldut la dospit, timp de o ora.

Pentru umplutura am pisat bine bananele cu furculita si le-am amestecat cu restul ingredientelor.

Cand aluatul a fost crescut l-am impartit in doua bucati egale. Am intins prima bucata, am uns-o cu jumatate din umplutura si am rulat strans. Am procedat la fel si cu a doua bucata de aluat. Am impletit apoi cozonacul, l-am asezat intr-o forma de 21×11 cm tapetata cu hartie de copt. L-am acoperit si l-am lasat 20-25 de minute sa creasca putin, apoi l-am pus in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius.

L-am copt timp de 40-45 de minute.

Cu toate ca nu am adaugat zahar, am aromatizat totul atat de bine, incat a iesit o coptura delicioasa. Eva a mancat doua felii, iar restul l-am mancat noi. 😀

Sigur o sa mai fac, probabil o sa incerc si alte umpluturi. Daca il incercati si voi dati-mi de stire.

Reteta am salvat-o si pe Instagram in repere. Acolo postez mai des retete pas cu pas. Daca doriti sa fiti la curent, dati un follow. Aici ma gasiti: https://www.instagram.com/ourdailyfood.ro/?hl=en

Pe blog mai gasiti inca 3 retete de cozonac vegan si una de cozonac clasic.

Cozonac vegan extra pufos: https://ourdailyfood.ro/cozonac-vegan-sau-de-post-extra-pufos/

Cozonac vegan cu aluat aromatizat: https://ourdailyfood.ro/cozonac-vegan-sau-de-post-aromat-cu-portocala/

Cozonac vegan umplut cu mere: https://ourdailyfood.ro/cozonac-vegan-umplut-cu-mere/

Cozonacul clasic glazurat cu cioco: https://ourdailyfood.ro/cozonac-pufos-glazurat-cu-ciocolata/

Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:

https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!



error: Content is protected !!